måndag 18 september 2017

Antiparos

Tidig färja till Antiparos

Väckning 6.00! Båten går 6.55 och vi blir skjutsade ner till hamnen av Dimitris på Melissa. Idag blir det ingen frukost men jag har gjort några mackor som vi tar med oss på båten där vi köper en varsin kaffe. Det är fortfarande mörkt men vi får se solen gå upp när vi står i hamnen och väntar på Blue Star Naxos. Vackert. Havet är kav lugnt. Denna färja ska rymma ca 1500 passagerare och här är det inte bestämda sittplatser och vi kan sitta utomhus på däck i aktern.

Bild från Blue Star Ferries

Härifrån följer vi när färjan lägger till i hamnarna. Först i Schinoussa sedan Iraklia och Naxos innan vi når Paros 10.15.

Soluppgång över Amorgos långt där borta (Keros i förgrunden)


Iraklia


Iraklia


Akterdäck på Blue Star Naxos


Naxos

Antiparos

Vi ska över till Antiparos med den lilla båten, som ligger inne i hamnen och ska gå 10.45. Men först ska jag hinna gå ner till hotell Zannet, där vi bodde de 3 första dagarna på vår ö-luff. Det visade sig att jag glömde ett och annat där! Hm!! Bl.a. mitt PASS!! Detta upptäckte jag först på Koufonissi och jag hade några deppiga dagar (nåja 😉) när jag inte visste var det blivit av. Ingen, förutom på hotell Avra i Rafina har frågat efter något pass. Jag mejlade dem men de hade inte det.

Jag mejlade då Zannet på Paros utan att få något svar. Gick in på deras hemsida och fyllde i kontaktformuläret. Inget svar.
Slutligen ringde jag dit och äntligen fick jag kontakt med dem. Det visade sig att var fel adress på hemsidan....! De var så trevliga och hjälpsamma när vi bodde där så jag förstod att det var något som inte stämde när de inte svarade på mina mejl. Hur som helst så hade de mitt pass!!!!!

Eftersom vi planerat att avsluta resan på Antiparos passade det bra att komma förbi och hämta upp det. Gissa om jag var lycklig när jag slutligen hade passet i min hand.😂😂😂

Som bonus fick jag även tillbaka mina röda flip-flop i läder (som jag köpt på Karpathos) som jag hade glömt där. Jag ÄLSKAR Grekland och de vänliga människorna?

Jag hann även tillbaka till båten och slapp vänta 1 timme på nästa tur.

Men vilken värme! Det sägs att det är 32 grader idag och ingen vind. Vilket är ovanligt för september, som brukar vara en blåsig månad enligt ortsbefolkningen.



Vår balkong går runt hörnet. ett fönster och balkongdörrar. Bild från deras 
hemsida

Väl framme på Antiparos letar vi oss fram till Eleni´s ett litet familjehotell på en sidogata i byn. Mycket fräscht, ser nybyggt ut och dessutom billigt, endast 25 € = 238 kr/ natt! Kylskåp och vattenkokare som räcker för att fixa frukost och bästa wifi på hela resan!

Plockar fram badkläder och går ner till Psaraliki stranden i södra delen av byn och nära där vi bor. Här är sanden lite grövre, vilket jag föredrar och tamarisker ger oss lite skugga.

Kvällen avslutas med en promenad i de smala gränderna i byn. Här är helt klart mer "turistigt" men ändå mysigt och småskaligt. På de tidigare öarna vi besökt på vår ö-luff har nog grekerna dominerat. Här ser/hör vi fler skandinaver.

Psaraliki beach på Antiparos och Paros i bakgrunden

Tamarisker som skuggar lite

Varmt!

I natt hade vi AC:n på p.g.a den rådande värmen. Men vi gillar egentligen inte AC (även om denna är ny och relativt tyst) och kommer att strunta i den i fortsättningen. Det blir en konstlad svalka även om den är inställd på 26-28 grader.

Dagen bjuder på fortsatt värme, sol och endast en svag bris som svalkar emellanåt. På min app står det 33 grader men känns som 36. Vind 0 m/sek.

Vi har rest i Grekland sedan tidigt 90-tal, i juni, juli, augusti och september och även om solen är mildare nu vet jag inte om vi upplevt en sådan värme tidigare. Jo, i juni -95 när vi bl.a. var på Santorini. Vattentemperaturen har också stigit efter hand. Men vi njuter och badar. Det blir mycket bad m.a.o. 😎.



Efter stranden gick vi en runda i byn. Köpte biljetterna till Rafina på torsdag. Det blir SuperRunner (Golden Star Ferries), samma som vi reste med från Rafina till Paros.



Idag blir det moppe

Vi hade tänkt följa med båten Alexandros idag, en tur runt ön med badstopp, lunch etc. Men tyvärr var turen fullbokad så vi fick tänka om. Istället hyr vi en moppe hos Dimitris för 12 euro. Bra pris.

Kör söderut längs östkusten. Svänger av mot droppstensgrottan. Sega backar med moppen innan vi når grottan. Det är en hissnande upplevelse, för den som känner av höjder, att går ner för trapporna 85 m ner i underjorden.

Efter grottan kör vi söderut mot Soros Beach. Härlig strand med grövre sand eller grus. Enligt kalimera.nu den bästa stranden på ön. Det kan jag hålla med om.

Idag blåser det lite mer och vi ser en del molntussar på himmeln.
Här stannade vi några timmar innan vi fortsatte ner till Agios Georgios i söder. Här blåser det ännu mer. Det blir ett kort stopp och en varsin Mythos innan vi fortsatte tillbaka till Antiparos/Chora.

Soros beach

Agios Georgios

Agios Georgios

Antiparos - Paros - Rafina

Efter ännu en svettig natt (med mygg) packar vi nu ihop för hemresa. Vi har haft en sagolik tur med vädret och då tänker jag nog främst på vinden. Vi hade nog räknat med att det skulle blåsa en del, som det kan göra i den grekiska ö-världen, men det har varit extremt lugnt och temperaturen har stigit efterhand, även i vattnet.
Nu börjar värmen mattas av något (26 grader idag) och vi kan se några molntussar på himlen.


Vi äter frukost på vår balkong, checkar ut och lämnar väskorna nere hos Eleni. Går rakt ner till "vår" strand, Psaraliki beach. Vi får några timmar där innan det är dags att gå till hamnen. Båten till Paros går 15.00. Överfarten tar knappt 30 min.


Här hinner vi med en sen lunch på Giannoullis nära hamnen. Vi delar på en greksallad och en chicken souvlaki. 
17.10 skall båten till Rafina gå. Men den är ca 40 min sen! Det blir en snabb boarding och sedan är vi på väg. 
Nu har vi platser på övre däck. Ett gäng amerikanska ungdomar är mycket högljudda och dominerar helt. För övrigt är det lite folk ombord. 
Nästa stopp är Mykonos och där går ungdomarna av och lugnet lägger sig 😉. 

När vi äntligen når Rafina, 21.40, är vi ca 50 min senare än beräknat. Vi går med raska steg bort till hotell Avra. Checkar in och lämnar vårt bagage på rummet. Denna gång bor vi på våning 4. 
Nu blir det en sen middag på hotellet, spagetti med zucchini och aubergine, basilika  mm. Fred äter risotto med shrimps. Till det var sitt glas vin.
Innan läggdags duschar vi av oss saltet från dagens bad på Antiparos. 

Avra bjuder på riktigt sköna sängar för att vara i Grekland. Men det är ändå svårt att komma till ro efter en resdag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar